Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 140 kcal |
Białko | 2 g |
Tłuszcz | 2 g |
Węglowodany | 30 g |
Składniki
- 200 g ryżu do sushi
- 200 ml mleczka kokosowego (tylko stała część)
- 3 szczypty soli
- 80 g świeżych daktyli (możesz też użyć suszonych)
- woda 350 ml + do przepłukania ryżu
- cukier 4 łyżki
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż: przepłukać ryż dwukrotnie, następnie zalać dwuipółkrotnie większą niż ryż ilością wody, gotować przez 20 minut. Po ugotowaniu ryżu dodać mleczko kokosowe - stałą część. Wymieszać
- Wyłączyć palnik i zostawić pod przykryciem (możliwe, że ryż wchłonie większą ilość wody, pilnować by go nie przypalić lub ewentualnie dolać więcej wody- ma być lekko rozgotowany).
- Formowanie*** masy na ciasteczka: na deskę do krojenia położyć papier do pieczenia, wyłożyć na papier masę ryżową i formować w prostokątny blok za pomocą dodatkowej deseczki, zaginać rogi prostopadle i dociskać dłonią i deseczką - to pozwoli na zachowanie prawidłowych rogów ułatwiających krojenie i formowanie rice cakes.
- Zawinąć masę w papier i wstawić do lodówki lub do zamrażarki (jeśli potrzebne na już).
- Po kilku godzinach – sugeruję by masa była dobrze schłodzona lub lekko zmrożona pokroić na równe kawałki i zawinąć w papier.
- Tak przygotowane rice cakes można przechowywać w lodówce do 3 dni lub w zamrażarce dowolnie długo.
- ***szybsza wersja: włożyć masę do naczynia, równomiernie rozprowadzić, docisnąć, schować do lodówki, po zastygnięciu masy pokroić na równe kwadraty.
Współpraca z zawodowymi kolarzami i biegaczami daje mi mnóstwo możlIwość eksperymentowania kulinarnego. Wciąż szukałam idealnej przekąski dla moich podopiecznych. Rice cake nie muszę nikomu przedstawiać, jest to raczej znana w świecie kolarskim przekąska. Przepis na nią znajdziecie nawet na oficjalnej stronie grupy kolarskiej EDUCATION FIRST.
Ciastka ryżowe – rice cake – dla kogo?
- Jesteś aktywna/y fizycznie i szukasz dobrych przekąsek w trakcie treningów?
- Masz już dość słodkich ulepków dostępnych w sklepach?
- Nie możesz patrzeć już na banany i batoniki daktylowe?
- Nie wiesz jakie przekąski zabrać ze sobą na rower czy podczas wypadu w góry?
To ciasteczka właśnie dla Ciebie! Proponuję je kolarzom i kolarkom, biegaczom i biegaczkom, a także biathlonistkom, z którymi współpracuję. Rice cakes są idealne w sportach wytrzymałościowych i mieszanych. Jednak dla osób – po prostu aktywnych fizycznie – też będą idealne. Możesz wykorzystać je na wycieczkę w góry czy całodniowy aktywny wypad na turystyczny rower. Smakują i odżywiają Twoje mięśnie.
Kolarzu, Kolarko – szukasz diety, która pozwoli Ci na wzorowe przygotowanie sportowe?
Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam:
Z czego składa się idealne ciastko ryżowe?
Rice cakes robiłam już kilka razy, ciągle nie pasowała mi konsystencja i smak, makro też pozostawiało wiele do życzenia. Aż w końcu stworzyłam przepis idealny! Nie są słodkie, nie są wytrawne. Nie są twarde, nie kruszą się, ale i nie rozpadają – sprawdzone w różnych warunkach.
Ryż – idealne źródło węglowodanów
Pamiętaj by wykorzystać biały ryż, pełnoziarnisty ma zbyt wiele błonnika, a ten składnik nie jest potrzebny podczas wysiłku. Wszystkie przepisy na rice cakes, które tworzyłam używałam do nich ryżu:
- arborio
- do sushi
- kleistego ryżu do mano sticky rice
Sól – naturalne źródło sodu
Tak, sól powinna występować w diecie sportowca. Oczywiście w dozwolonych ilościach. Jednak, jeśli na Twojej koszulce często pojawiają się białe ślady po treningu – co świadczy o dużym wydalaniu sodu z organizmu, to pamiętaj, że musisz go uzupełniać
Mleko kokosowe lub olej kokosowy – źródło tłuszczu nasyconego
Nie jestem zwolenniczką mleka kokosowego, jednak by utrzymać formę stałą ciastek jest ono najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo tłuszcz pozwoli na dłuższe uczucie sytości podczas trwania treningu, a jego względna ilość nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego. W wielu przepisach nie dodaję do rice cakes mleczka kokosowego. Porcja ciastka ma wtedy mniej kcal i tłuszczu, a konsystencja jest nadal dobra. Wymaga to jednak wprawy w przygotowaniu rice cakes. Czasami ciasteczka rozpadają się z powodu nieprawidłowego ugotowania ryżu lub braku dociśnięcia masy w naczyniu. Warto dodać na początku swoich działań z rice cakes olej kokosowy.
***do ciastek można dodać również:
- cynamon
- orzechy
- inne bakalie
- sok jabłkowy / pomarańczowy
- i wiele innych pomysłów, które jeszcze testuję – tak, będą przepisy! 🙂
Mam jeszcze kilka pomysłów na dodatkowe przepisy, na pewno pojawią się na mojej stronie w najbliższym czasie – obserwuj uważnie 🙂 – update: na blogu znajdziesz już więcej przepisów na rice cakes – sprawdź poniżej
Dlaczego rice cakes nie wychodzą? Jak zrobić rice cakes?
- Przygotuj ryż: ja używam ryżu do sushi lub ryżu arborio – mają najlepsza kleistość
- Wybierz pozostałe składniki: wykorzystaj węglowodanowe dodatki – suszone lub świeże owoce, miód, ciasteczka
- Pamiętaj o mieszaniu: w zależności od wybranego ryżu i intensywności grzania ryż może się wypalić lub być zbyt miękki, potrzebujesz wprawy. Proporcja 200 gramów ryżu – 350 gramów wody jest idealna!
- Odpowiednie naczynie: moje rice cakes zawsze lądują w tym samym naczyniu. Tworzę przepis na 8 porcji, bo tyle jest dla mnie i moich potrzeb idealnie. Wybieram prostokątne naczynie i mocno dociskam masę lub, jak w tym przepisie – układam masę na deskę i odpowiednio dociskam drugą deseczką do krojenia, dzięki czemu mam pewność, że masa jest zwarta i dobrze zbita.
- W co zawinąć rice cakes: ja zawijam w papier do pieczenia lub papier śniadaniowy, możesz też wykorzystać folię aluminiową z papierem w środku – idealne rozwiązanie na długie treningi rowerowe i biegowe, a także na piesze wycieczki górskie.
Jak idealnie uformować rice cakes gdy nie masz odpowiedniego naczynia?
- na deskę do krojenia połóż papier do pieczenia
- wyłóż na papier masę ryżową i formuj w prostokątny blok za pomocą dodatkowej deseczki
- zaginaj rogi prostopadle i dociskaj dłonią i deseczką, w ten sposób zachowasz prawidłowe rogi ułatwiające krojenie i formowanie kostek ryżowych
- zawiń masę w papier i wstaw do lodówki lub do zamrażarki
- po kilku godzinach – sugeruję by masa była dobrze schłodzona lub lekko zmrożona pokrój na równe kawałki i zawiń w papier do pieczenia – to ułatwi Ci zabranie ich na trening – jeśli zbywa Ci w domu folia spożywcza, to też możesz ją wykorzystać, ale nie kupuj nowej – dbaj o środowisko 🙂
Czy można mrozić rice cakes?
- zamroź część ciastek – wypróbowałam tę metodę – sprawdza się świetnie na dłuższe wyprawy
- ciastko jest wtedy lekko zamrożone, idealnie chłodzi, nadal pozostaje w idealnej konsystencji, nie kruszy się ani nie łamie
Kto może skorzystać z rice cakes?
Ciastka tworzę od wielu lat. Zostały wypróbowane przeze mnie, mojego partnera (uprawiamy kolarstwo górskie XC), a także sportowców z którymi pracuję od 2018 roku. Są to zawodnicy i zawodniczki:
- kolarstwa szosowego, górskiego, przełajowego
- biegów ultra
- biathlonu
- triathlonu
- amatorzy górskich wycieczek
- piłki nożnej (w trakcie przerwy w meczu lub treningu)
- pływania
- narciarstwa alpejskiego
- open water
Ciasteczka ryżowe Rice Cakes idealne, nie tylko dla kolarzy
- Ciasteczka nie zapychają, nie są rozkoszną przekąską, ale pełnią funkcję dostarczania paliwa z roślin, czyli uzupełniają glikogen w trakcie wysiłku
- Nie kruszą się i idealnie przechowują w kieszeni spodenek lub tylnej kieszeni koszulki kolarskiej
- Mogą być świetną przekąską przed planowanym treningiem, a także po jego zakończeniu – przed głównym posiłkiem
Żywienie w sporcie – naucz się więcej!
Przeczytaj również:
- ROLA NAWODNIENIA
- SOK Z BURAKA
- ŁADOWANIE WĘGLOWODANÓW W SPORCIE
- ŚNIADANIA PRZED TRENINGIEM
- KREATYNA W SPORCIE
- DIETA NA ROZTRENOWANIE
- SEZON PRZYGOTOWAWCZY W SPORCIE
- DIETA REDUKCYJNA
- SEZON STARTOWY
- JAK POPRAWIĆ REGENERACJĘ?
- POLECANE SUPLEMENTY W SPORCIE
- POMYSŁY NA POSIŁEK PO TRENINGU
- CO ZJEŚĆ PRZED MECZEM
Sprawdź diety i e-booki sportowe:
Nie tylko rice cakes kolarz żyje! 🙂 Szukasz smacznej, prostej w wykonaniu diety, to koniecznie kliknij tutaj:
—-> Nie wiesz, którą dietę wybrać? Zrób QUIZ i odbierz rabat na zakup diety!
Koniecznie wypróbuj mój przepis i daj znać czy smakują i dodają paliwa z roślin!
Rice cakes w wersji wytrawnej i owocowej
Znudził Ci się podstawowy przepis na rice cake? Koniecznie spróbuj pozostałych przepisów na wytrawne i słodkie rice cakes
Owocnych treningów na dobrym paliwie! 🙂
Wiesz jak ładować węglowodany? To nie tylko ciasteczka ryżowe! Sprawdź protokół ładowania i przygotuj się do wyścigu lub meczu:
Szukasz propozycji na śniadania przed treningiem / wyścigiem / meczem? Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam: