Wysokobiałkowe ciasto czekoladowe dla sportowców
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 408,4 kcal |
Białko | 23,2 g |
Tłuszcz | 11,4 g |
Węglowodany | 58,5 g |
Składniki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
- gorzkie kakao - 1 łyżka
- odżywka białkowa o smaku czekoladowym - 200 g
- banany - 6 sztuk bardzo dojrzałych
- sól - 1 szczypta
- olej rzepakowy - 1/3 szklanki
- napój sojowy - 3/4 szklanki
- erytrol/ksylitol - ½ szklanki + 2 łyżki do posypania
- truskawki - 300 g
Sposób przygotowania
- Suche składniki przesiać do miski.
- W drugiej misce rozgnieść banany.
- Do bananów dodać słodzik, wlać olej i napój sojowy, wymieszać.
- Powoli przesiać do miski z mokrymi składnikami sypkie składniki. Połączyć za pomocą drewnianej szpatułki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, grzanie góra-dół.
- Masę przelać do kwadratowej foremki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać z góry.
- Umyć i pokroić truskawki.
- Ułożyć na górze ciasta, niektóre lekko dociskając, by znalazły się na różnych głębokościach ciasta – będą ładnie wyglądać po upieczeniu.
- Piec ciasto przez 30-35 minut. W trakcie sprawdzać czy ciasto się upiekło, wbijając patyczek. Wyciągnięcie suchego oznacza, że ciasto jest gotowe.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawić do wystudzenia i posypać pudrem z erytrytolu lub ksylitolu.
Wegańskie czekoladowe ciasto proteinowe, to świetna propozycja wypieku dla osób aktywnych fizycznie i sportowców na dietach roślinnych (i nie tylko!). Coś słodkiego nie musi oznaczać czegoś niezdrowego. Może to być naprawdę dobrej jakości ciasto stworzone z jakościowych składników.
Wegańskie czekoladowe ciasto proteinowe
Sportowcy potrzebują nie tylko jakościowych treningów, ale również jakościowego paliwa (oczywiście, że z roślin), by móc zachować pełną adaptację do kolejnych wyzwań fizycznych, poprawić regenerację i sprawić sobie przyjemność 😉
Wysoka zawartość węglowodanów w jednej porcji ciasta odnowi zapasy glikogenu i przygotuje do kolejnych treningów – prawdziwe PALIWO Z ROŚLIN! 🙂 Ponad to 1 kawałek ciasta zawiera ponad 20g białka, czyli porcję, która wspomoże odbudowę tkanki mięśniowej.
Modyfikacje przepisu
- Jeśli nie masz truskawek, to możesz użyć do przepisu innych letnich owoców: malin, jagód, borówek, wiśni lub czereśni.
- Posypkę ze słodzika możesz zastąpić roztopioną gorzką czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na zdrowe wypieki:
- czekolada lawa z orzechami
- brownie z buraków
- brownie z fasoli
- ciasteczka z ciecierzycy
- bezglutenowe pieguski
- tofurnik z kaszy jaglanej
Szukasz więcej smacznych przepisów? Sprawdź diety, które dla Ciebie przygotowałam: