Biblioteka
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-04-22

Niezwykła moc kurkumy i napój na przeziębienie




CO TO ZA KORZEŃ - KURKUMA / CURCUMA / TURMERIC

Kilka razy z ust Pacjentów usłyszałam, że uwielbiają kurkumę i dodają ją do wielu dań, koktajli, czy choćby ryżu. Jednak gdy pytam, czy używają świeżego korzenia zazwyczaj patrzą na mnie dziwnym wzrokiem i nie rozumieją o co pytam. Tak moi mili, kurkuma naturalnie występuje w formie korzenia, jest wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajuwerdyjskiej. Jak się okazuje całe szczęście jest dostępna w wielu marketach, supermarketach i popularnych eko bazarach, naprawdę warto się z nią zaprzyjaźnić.

Wraz z nowym zakupem radzę zaopatrzyć się w rękawice, gdyż kurkuma posiada silny barwnik, który ochoczo pozostaje na dłoniach, paznokciach, desce do krojenia czy tarce, mimo to nadal twierdzę, że warto korzystać z jej postaci w świeżej formie.

good turmeric 

 

WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWZAPALNE

Kurkuma posiada substancję o nazwie kurkumina, to właśnie jej zawdzięcza swoje szerokie właściwości zdrowotne. Jako silny przeciwutleniacz wykazuje szereg właściwości przeciwzapalnych wykorzystywanych przy łagorzeniu schorzeń skóry, gojeniu się wszelakich ran, czy nawet chorobach reumatycznych.

 

TRAWIENIE I METABOLIZM

Kurkumie przypisuje się również - i potwierdza - działanie wspomagające pracę narządów wewnętrznych. Wpływa ona na poprawę trawienia, wspomaga pracę wątroby oczyszczając ją z zalegających toksyn będących efektem przemiany materii, przyspiesza metabolizm, a także oczyszcza krew, a także wpływa pozytywnie na pracę naszego serca.

 

SEZONOWE ALERGIE I SŁABSZA ODPORNOŚĆ

Kurkumina to także cudowny "lek" na odporność. W okresie zwiększonej liczby przecięzbień warto się z nią zaprzyjaźnić. Wpływa również na osłabienie reakcji alergicznych, więc poleca się jej stosowanie również podczas nasilonego pylenia traw i kwiatów.

 

KURKUMINA I PIPERYNA - DUET IDEALNY

Sama kurkumina jest niestety słabo wchłanialna. Aby poprawić jej biodostępność należy spożywać ją wraz z PIPERYNĄ, a ta natomiast jest zawarta choćby we wszystkim dobrze znanym CZARNYM PIEPRZU.

Jak zawsze we wszystkim musimy znaleźć umiar. Nie samą kurkumą człowiek żyje :) Pamiętajmy o tym, że ma być jedynie dodatkiem do zdrowej diety i szeroko rozumianego zdrowego stylu życia.

właściwości kurkumy

 

PRZEPIS NA GOLD MILK:

  1. Zagotuj mleko roślinne w rondelku

  2. Dodaj starty korzeń, szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek

  3. Utrzymuj wysoką temperaturę, ale nie pozwól miksturze się zagotować

  4. Wyłącz ogień i dodaj miód

PIJ ZE SMAKIEM - NA ZDROWIE!

mleko z kurkumą
zdjęcie pochodzi z:  photo via:http://violetfog.com
sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Agnieszka 2020-10-18 08:24:36

Jeżeli dodamy miód do gorącego mleka, to stracimy wszystkie dobroczynne właściwości miodu. Miód toleruje temperaturę do 40C. Zatem dodajemy miód do ostygniętego lekko ciepłego płynu

Sylwia Maksym 2020-11-13 09:43:22

Tak racja :) potwierdzam :)

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN